Artikelen

Beste vriend Tarik Zahzah: ‘Het is een hele lieve, gevoelige jongen.’

Onlangs publiceerde Tarik Zahzah. een filmpje op Instagram, waarin hij zich voorstelt  als “de jongen die zes jaar geleden de NOS is binnengevallen”. Tarik drong in inderdaad in 2015 het NOS-gebouw binnen, en eiste – een gasalarmpistool in zijn handen – zendtijd. Het gebouw werd daarop ontruimd en het NOS Journaal van 20.00 uur werd gecanceld waarna Z. werd overmeesterd door de politie.

 

Niet veel later werd Z. veroordeeld tot  een gevangenisstraf van veertig maanden, waarvan 24 maanden voorwaardelijk. In die periode sprak ik met Adem*, een van de beste vrienden van Tarik:

‘Een wederzijdse vriend belde me. Hij zei ‘Kijk snel! Tarik is op TV!’ Oh  ja? Leuk!’ zei ik, terwijl ik zocht naar de juiste zender. ‘Nee, zo is het niet ’zei mijn vriend. ‘Hij heeft een wapen!’

Tarik’s broer Omar en ik zijn al sinds de brugklas hele goede vrienden. Ik kom al jaren bij hen thuis over de vloer. Regelmatig keken we met z’n drieën een DVD’tje, of we gingen naar de bioscoop. Tarik is gek op films. Toen ik hem vorige week plotseling op TV zag, met een (nep)wapen in zijn hand,  begon ik helemaal te trillen. Het scheelde niet veel of ik begon te huilen.

Het leek zo onwerkelijk: Tarik is een van de liefste en zachtmoedigste personen die ik ken. Hij is helemaal niet in staat om iemand kwaad te doen. In de media komen dingen naar buiten als dat Tarik weinig vrienden had, maar zo ken ik hem helemaal niet. Hij is niet iemand die zich afsluit van de buitenwereld, hij wilde juist altijd graag naar buiten, leuke dingen doen.  Hij heeft een brede interesse, dat vond ik juist zo leuk aan hem. Tarik is gek op acteren en heeft een wereldbeeld dat mij fascineerde. Hij  daagde ons uit om op een andere manier naar dingen te kijken. Inderdaad, ook naar de reguliere media. Complottheorieën, zoals van de hackersgroep Anonymous, fascineerden hem. En hij maakte voor school ooit een werkstuk over de gebeurtenissen op 9/1 dat aansloot bij zijn denkbeelden. Hij sloot niet uit dat het een ‘inside job’ was. En hij was geïntrigeerd door de Vrijmetselarij en een ‘New World Order’: geheimzinnige elites die de wereld zouden besturen. Maar toch… het leek allemaal heel onschuldig. Dat hij dit zou doen, had niemand verwacht.

Nadat Tarik was opgepakt zijn we met onze vriendengroep samengekomen, en echt niemand heeft ook maar iets gemerkt van wat hij van plan was. We hebben hem meteen een kaart gestuurd om te zeggen dat we er voor hem zijn, maar we hebben  nog niets van hem vernomen.

Ik kan niet zeggen waarom hij dit heeft gedaan. Er is ook geen trigger geweest wat dit gedrag zou kunnen verklaren, zijn ouders zijn niet dood, zoals op Twitter stond. Hij woonde gewoon bij zijn moeder en stiefvader, was een kei in scheikunde en hielp zijn broer en een andere vriend van ons regelmatig met dat vak. Tarik is niet raar, maar een hele normale, sociale jongen. Het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat de scheiding van zijn ouders, ook al zijn die al jaren uit elkaar, meer impact op hem heeft gehad dan dat hij liet merken, Tarik is heel gevoelig. Maar dat blijft natuurlijk speculatie.

Natuurlijk had hij dit niet mogen doen, hij heeft ontzettend veel mensen de stuipen op het lijf gejaagd. Maar ik hoop toch dat hij niet te zwaar gestraft wordt en dat hij de hulp krijgt die hij nodig heeft. Iedereen verdient een tweede kans, zeker Tarik. Hij is in zijn hart echt een goed, lief mens. Niemand kan mij iets anders wijsmaken.’ ‘

Tarik zelf zegt in de video dat hij destijds wilde waarschuwen voor het “nepnieuws” dat volgens hem wordt uitgezonden door ”mainstream media” waaronder de NPO en de NOS.

“Jullie worden nog steeds voor de gek gehouden. En daarom ben ik terug,” zijn de laatste woorden in de video. In het filmpje is een stemvervormer gebruikt, en door de montage ziet het eruit als uit als de Netflixtrailer van een spannende, nieuwe bingewaardige serie, compleet met shots van een schaakspel en boeken van Nietschze. Facebook heeft het filmpje vandaag van het Instagram-account verwijderd, omdat het in strijd zou zijn met de richtlijnen, maar het filmpje is echter nog steeds te bekijken via YouTube.

Het Openbaar Ministerie ziet niets strafbaars in de video. “Er worden naar onze inschatting r geen strafbare feiten gepleegd”, zegt een woordvoerder. “Hij heeft zijn straf erop zitten en ook hij mag zijn mening uitdragen, wat je daar ook van vindt.

 

De NOS accepteert dat, maar doet wel aangifte.

Niet alleen Tarik’s advocaat, maar ook een psychiater en psycholoog die hem na zijn arrestatie spraken denken niet dat er bij Tarik sprake is van een stoornis, al is hij volgens hen wel achterdochtig en heeft hij narcistische trekjes. Ook zagen zij ruimte voor de kans op herhaling, iets wat nu waarheid is geworden.