Artikelen

‘Help! Mijn vriend wil een seks-goeroe worden!’

‘Help! Mijn vriend wil een sex-goeroe worden!’

‘Toen ik een andere vrouw zag drooghumpen op Victor’s goed gevulde yogabroek, was mijn grens bereikt.’

‘Het begon zo onschuldig. Victor had iets gelezen over een bepaald dieet dat je in contact zou brengen met je diepste sexuele energie. Nu at ik sinds ik Victor pas kende al vegetarisch, omdat hij het niet fijn vond als ik ‘dode energie tot me nam’, zoals hij het uitdrukte. Maar ineens ging hij wel heel erg streng in de leer. Hoewel ik het nogal in contradictie vond met het aanwakkeren van sexuele energie, mocht voeding ineens niet iets meer zijn wat een fijne, zintuiglijke beleving was, maar puur gericht op het sterker maken van je lichaam en het boosten van je libido. Tassen vol appels, gember, knoflook en pompoenpitten deden hun intrede, die volgens Victor de sleutel waren tot een beter seksleven. ‘Geen middelmatige sex meer voor ons’ sprak hij enthousiast.

Victor en ik leerden elkaar kennen op een yogareis in Portugal. Ik was meteen enorm van hem onder de indruk, maar ik dacht dat hij mij niet zou zien staan. Een vriendin had me overgehaald om mee te gaan. Vanuit mezelf ben ik niet zo’n ‘zwever’, zoals ik het destijds altijd noemde. Victor was dan ook een volledig ander type dan de mannen waar ik normaal op viel, maar al vanaf de eerste blik was er sprake van een magnetische aantrekkingskracht.

Ik kon mijn ogen niet van Victor’s soepele, lenige lijf afhouden terwijl hij de meest bizarre poses aannam, en zijn bruine krullen in een rommelige knot in combinatie met zijn smeulende, mediterrane blik bezorgde me een bijzonder warm gevoel in mijn onderbuik.

Dat gevoel werd alleen maar sterker toen we aan de praat raakten. Victor was juist wel enorm met het spirituele bezig, en ineens voelde ik ook heel sterk de behoefte om alle facetten van mijn geest uit te diepen. Mezelf beter te leren kennen. Met zijn kundige hulp, uiteraard.

Die zoektocht, die we al snel als stel aangingen, was in het prille begin gevuld met hoogtepunten. Maar het duurde niet lang of Victor beleefde die hoogtepunten voornamelijk nog met een ander. Of liever gezegd….Anderén.

Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen.Na Vic’s opmerking over onze zogenaamde middelmatige sex keek ik hem alleen maar aan. Ik had geen idee dat hij er zo tegenover stond. Om eerlijk te zijn ontstonden daar de eerste barstjes. Hoe kon het dat hij zo’n ander beeld van ons sexleven had als ik? En waarom had hij daar dan nooit iets over gezegd? Alsof hij mijn gedachten kon lezen – nu ineens wel – zei Victor meteen: ‘Kom Lies. Het is natuurlijk altijd hartstikke fijn tussen ons, maar na de eerste verliefdheid moet je toch wat meer moeite doen om het spannend te houden. Dat vind jij toch ook?’

Ik wilde niet flauw doen en schokshouderde wat, maar moest deze mededeling toch nog even intern verwerken. Okee, we hadden misschien de laatste maanden een wat bevredigende routine gevonden, maar ik was persoonlijk heel tevreden met de staat van onze fysieke relatie. En ik had al helemaal nooit het idee gehad dat Victor toe was aan een frisse wind in de slaapkamer. Om hem te plezieren deed ik mee met het dieet, al moet ik bekennen dat ik als ik alleen thuis was niet zo streng was als hij dacht. Vic nam het echter wel heel serieus. En het bleef niet alleen bij een dieet. Een week later kwam hij thuis met een wel heel bijzondere verrassing. Hij bleek ons te hebben opgegeven voor een Tantra cursus.

Ik moest aan het idee wennen, maar ik vond het eigenlijk best spannend. Al bleef het gevoel dat Victor ons sexleven blijkbaar saai vond aan me knagen. Ik was alleen te laf om er rechtstreeks naar te vragen. Inmiddels zie ik in dat onze relatie al vanaf het begin behoorlijk ongelijkwaardig was, omdat ik Victor op een spiritueel voetstuk had gezet. Maar destijds zag ik dat nog niet zo helder, dus ging ik gewoon maar mee in zijn plan.

Ja, natúúrlijk stond ik ervoor open om onze sexualiteit te onderzoeken. Dat was trouwens niet eens een leugen, ondanks mijn gekwetste ego. Ik moest toegeven dat een full body orgasme, zoals beloofd werd in een flyer in fijne aquareltinten, me best aantrekkelijk leek. Wie weet was dit inderdaad wel een geweldige toevoeging op ons sexleven.

In mijn bevooroordeelde fantasie was het type persoon dat naar een tantracursus gaat een enigszins nerderig meisje of man dat in haar/zijn vrije tijd aan vreemde liefhebberijen doet zoals LARP, of het boetseren van poppetjes in klederdracht, maar dat bleek een vooroordeel. Toen Victor en ik aankwamen in het yogazaaltje dat dienst zou doen als portaal naar sexueel nirvana, was ik aangenaam verrast.

Er waren koppels van middelbare leeftijd, zakelijke types, hippies, studenten, een homostel… echt heel gevarieerd. Het voelde een beetje alsof ik bij een soort hip foodtruck festival was, maar dan zonder de foodtrucks.

Toen we binnenkwamen zag ik onze lerares Nefana, een vrouw van achter in de veertig met rode krullen en een bril van het type ‘ik ben lekker gek’, uitermate relaxed loungen op een stel turquoise Ibiza kussens met overdreven uitbundige witte kwasten. Ze gebaarde ons om in een cirkel om haar heen te komen zitten en vroeg waarom we deze cursus wilden doen. Sommige reacties waren herkenbaar: ‘Ik wil tijdens de seks uit mijn hoofd en in mijn lichaam komen’, zei een man. Herkenbaar, vond ik.

Anderen waren een beetje te zweverig naar mijn smaak: ‘Ik ben hier omdat mijn maan in boogschutter staat, dus ik dacht dat het een goed moment zou zijn om mijn seksualiteit te verkennen’ zei een jongen in een glimmende maillot. Ik probeerde mijn lachen nog in te houden toen Victor aan de beurt was om zijn motivatie te vertellen.

Normaal was hij nogal welbespraakt, maar nu viel hij stil. ‘Gaat het?’ Vroeg ik. Vic schraapte zijn keel.’Ik heb ruimte nodig om mijn sexuele wezen uit de ketenen van zijn begrenzing te laten breken’ mompelde hij. Ik probeerde te verwerken wat ik net had gehoord, terwijl Nefana zei: ‘Heel goed. Als mensen van elkaar houden, wil dat nog niet betekenen dat je de ander bezit. Jij bent je eigen persoon, en dus moet je doen wat jij wilt.’

‘Hallo-o? Ok zit er gewoon naast?’ wilde ik roepen, maar dat deed ik natuurlijk niet. Want, zoals ik al aangaf, ik ben laf. Daarbij had ik het gevoel dat ik in een slechte film terecht was gekomen.

Nefana ging intussen gewoon door met haar sexgoeroe-riedel. Over hoe 75 procent van de mannen ejaculeren binnen drie minuten, en hoe je door middel van Taoïstische geheimen de seksuele chemie in je relatie tot het punt van ontploffen kunt brengen. Over de holistische relatie tussen seksualiteit en geest, en zelfs over hoe bevallingen orgastisch kunnen zijn: De natuur heeft het geboorteproces ontworpen zodat wij vrouwen de meest spirituele ervaring van ons leven kunnen hebben!’

‘Uhuh.Tuurlijk. ’ dacht ik. Maar ik zei natuurlijk niets. Weer niet.

Daarna deden we wat oefeningen en ging Nefana in het midden van de cirkel op de grond liggen, waar ze begon te werken aan een orgasme. Met haar rug en armen op de grond en haar knieën omhoog, schudde ze haar bekken heen en weer. We keken allemaal gehypnotiseerd naar het tafereel, en na een minuut of twee begon ze te kreunen, vermengd met een vreemd soort grom-lachen. Haar tenen krulden, haar vingers klauwden in het Indiase tapijt en haar armen en benen begonnen te stuiptrekken. De klas riep ‘oh en ah, een enkeling klapte, en daarna was het de bedoeling dat we deze ervaring probeerden te reproduceren.

Nefana dimde de lichten en zette muziek op die me aan het spookslot van de Efteling deed denken. Op het ritme van de muziek moesten we onze chakra’s openen, waarvoor we oerkreten moesten uitslaan. ‘Channel je energie van je geslachtsdelen naar de top van je hoofd’. Om me heen begonnen mensen snel en hard ademden en hoorde ik gekreun, gekerm en gehijg opstijgen. Ik werd licht in mijn hoofd, waarschijnlijk door het gedwongen hyperventileren, en voor ik het wist was de oefening we klaar. Zo volgden er nog drie ‘sessies’ waarbij ik me steeds minder op mijn plek voelde, en ik met lede ogen moest toezien hoe Victor zich ontpopte tot Nefana’s favoriete ‘testpersoon’.

Alles wat ze moest demonstreren deed ze met ‘haar beste leerling Victor.’ Tot en met drooghumpen op zijn in yogabroek gehulde schoot aan toe. Tot op dat moment had ik geprobeerd mijn zogenaamde ego te beteugelen, maar nu was de grens bereikt.

Op weg naar huis in de auto repte Victor het niet over het esoterische geschuur van Nefana langs zijn overduidelijk heen en weer wiebelende erectie, alsof het de normaalste zaak van de wereld was, maar dramde hij maar door over het zien van kleuren en ‘de dans met zijn innerlijke God’.

Uiteindelijk kon ik me niet langer inhouden. ‘Ach kom op Vic, dat mens is toch volkomen hysterisch! ‘Nefana..’ die náám alleen al. Het is ‘NIRVANA’ en ik weet zeker dat ze te lui is geweest om de correcte spelling op te zoeken. Sterker nog; ik denk dat ze gewoon Nelleke heet en net zo nep is als dat rode haar van d’r!’

Ik spuugde de woorden bijna uit. ‘En dan…een orgasme door te bevallen? En dat idiote gekronkel op dat mottige kleedje…het leek wel een epileptische aanval!’

Victor keek me ijzig aan, maar zei niets. Even later parkeerde hij voor zijn huis, stapte uit zonder me een blik waardig te gunnen en liep direct door naar de badkamer, waar ik hem even later driftig hoorde gorgelen met zijn speciale keel gorgel elixer van Zonnehoed-kruid.

Nog steeds zonder iets te zeggen kroop hij naast me in bed, driftig bladerend in een boek over Rumi, waar hij elke avond voor het slapen gaan uit las om tot rust te komen.

Toen hij voelde dat ik hem bleef aankijken, zei hij uiteindelijk iets. ‘Luister…Ik wil mijn Yang energie meer ruimte geven. Ik heb het er met Nefana over gehad, en ze vindt dat ik mijn eigen groep moet gaan begeleiden. Met vrouwen die alleen door masturbatie een orgasme kunnen krijgen, en niet met een partner. Ze denkt dat ik heel geschikt ben om ze daarmee te helpen….’

Ik hoorde de woorden, maar mijn hersenen konden ze niet opnemen. Er zat een brok in mijn keel: ‘Wil je zeggen dat je sex met andere vrouwen wilt?’ vroeg ik. Hij knikte. ‘Daar gaat het natuurlijk niet om, maar het is wel een bijkomende consequentie, inderdaad.’

Hij vond het moeilijk om het me te vertellen, zei hij, maar hij was ervan overtuigd dat hij in staat was psychologische blokkades bij anderen te doorbreken en ze ‘een te laten worden’. ‘Het’ ik’ bestaat niet Elies. En dat wil ik anderen ook laten voelen. Alles is één.’ Ja, een met jou dus, dacht ik. ‘Ach, kom op!’ gilde ik. Ga je me nu een of andere psycho-spirituele rechtvaardiging voorschotelen om een beetje in het rond te kunnen prikkeprakken?’

Vic gaf me een uiteenzetting over hoe hij erachter was gekomen dat liefde niet is gelimiteerd tot een persoon, dus dat het bijzonder onnatuurlijk is als dat met fysieke liefde wel zou moeten, en dat hij het fluisteren van zijn hart niet langer kon en wilde negeren, maar ik kon er niet meer tegen. Al mijn opgekropte frustratie kwam eruit als een tsunami.

‘Volgens mij is het niet je hart dat tegen je fluistert, maar je ballen! gilde ik. Met samengeknepen lippen zei Vic dat het toch echt zijn hart was dat het mijne op dit moment niet meer leek te kunnen vinden.

Godzijdank woonden we niet samen – Victor had zijn ruimte nodig, zei hij altijd – want ik knapte op dat moment volledig af. Ik heb mijn spullen bij elkaar gegraaid en ben weggegaan met de mededeling dat Vic me niet meer hoefde te bellen. Half half had ik nog verwacht dat hij dat zou doen, maar er volgde complete radiostilte. Tot ik hem een paar weken later zag lopen. Er ging een schok door me heen. Met zijn wijde witte linnen hemd en zijn haar los op zijn schouders, zag Victor eruit als een moderne Jezus.

Naast hem liepen twee grietjes van voor in de twintig, in een outfit die geschikter zou zijn voor Coachella dan een doordeweekse dinsdag in Ransdorp. Ik dook snel achter een boom en dacht dat hij me niet zag, maar ik had me blijkbaar vergist. Die avond hing hij aan de telefoon. Hij mistte me, zei hij. Ja, het ging het supergoed met zijn ‘sexstudiegroepje’ fijn dat ik ernaar vroeg, al noemde hij het liever zijn cursisten. Hij had een heel nieuw niveau van ‘zijn’ bereikt, en vroeg zich af of ik inmiddels ook wat volwassener tegen de zaken aan kon kijken? Want in dat geval wilde hij me heel graag terug als ‘primaire’ partner.

Hoewel ik niet kon ontkennen dat de sexgoeroe meets Jezus-look Victor niet onaantrekkelijk stond, was ik heel stellig: ‘Sorry Vic, maar ik ben echt helemaal klaar met het onderzoeken van mijn seksuele grenzen.’ Ik aarzelde niet eens toen ik het gesprek wegdrukte. Ik wist namelijk inmiddels heel zeker waar mijn sexuele grens lag: bij de rand van mijn eigen bed, waar sinds kort een heerlijk saaie, monogame, totaal niet spirituele timmerman in lag. Hij leest me ‘s avonds misschien geen Rumi voor en lacht hartelijk om mijn verhalen over tantra les, maar hij is wel geweldig met zijn handen. En….. hij heeft alleen maar oog voor mij.’