Artikelen

Zo zetten wij onze eerste stap naar een energiezuinig en stijlvol huis.

Leuk hoor, zo’n huis kopen uit 1900 waar ook grofweg zo’n honderd jaar lang niets aan is gebeurd. Maar hoe maak je zoiets nu een 21e eeuw proof? 

Deel een uit deze serie: shutters. 

Wanneer je je oriënteert op de verschillende manieren om je woning klimaatbestendig te maken, zijn de ramen altijd een van de grootste probleem. Goed isoleren is de eerste stap om de ecologische voetafdruk van je huis te verkleinen, en deuren en ramen zijn de belangrijkste gebieden waar warmte kan ontsnappen en waar kou kan binnendringen.

Natuurlijk licht binnenlaten: dat vonden wij echter ook een essentieel puntje. Moderne driedubbele beglazing technieken en luchtdichte fittingen kunnen het winterweer effectief buiten houden, waardoor het energieverbruik dat nodig is om het huis te verwarmen, wordt verminderd. Maar wat zeker net zo nauw luisterde was de vorm van raambekleding die we zouden gebruiken. Uiteindelijk kwamen we uit bij shutters: Niet alleen was dit de meest energiezuinige raambekleding zijn die momenteel verkrijgbaar is, maar bijkomend voordeel: ze tillen je huis echt naar een extra level op het gebied van uitstraling. 

Houd tocht buiten

Shutters zijn de meest effectieve raambekleding om je woning luchtdicht te maken en tocht buiten te houden – een eerste principe in termen van het bouwen van een koolstofarm huis. Idealiter in combinatie met goed beglaasde ramen, maar ze kunnen ook dienen als een goedkoop alternatief voor dure beglazing wanneer je het beste uit een ouder pand probeert te halen.

Gebruik minder energie

Het verminderen van ons energieverbruik heeft uiteraard extra voordelen in termen van een lagere gasrekening, maar door goed passende shutters in je raam te plaatsen zijn deze veel effectiever dan gordijnen of jaloezieën om te voorkomen dat warmte ontsnapt of koude lucht binnendringt. 

Gratis verlichting

Een andere manier waarop onze huizen energie verbruiken, is door middel van kunstmatige verlichting. Wanneer shutters volledig geopend zijn, laten ze de maximale hoeveelheid daglicht binnen, waardoor ze een gratis natuurlijk alternatief bieden voor elektrische verlichting. Hierdoor hoef je pas later op de avond de huisverlichting aan te doen.

Laag onderhoud

Ook fijn: Shutters  kunnen gewoon worden afgeveegd om ze stof- en vuilvrij te houden. In tegenstelling tot andere raambekledingen bevatten ze geen schadelijke bacteriën, vocht of allergenen en kunnen ze opnieuw worden geverfd of gerepareerd in plaats van vervangen wanneer ze er oud uit gaan zien, zodat overconsumptie wordt verminderd. 

Ook zorgen ze voor maximale ventilatie in de zomer, waardoor energieverbruikende airconditioningsystemen overbodig zijn.. Kiezen voor shutters geeft dus een veel breder scala aan mogelijkheden dan kiezen voor alternatieve raambekleding, zonder concessies te hoeven doen aan duurzaamheid of stijl, want dat laatste is natuurlijk ook niet onbelangrijk.

Omdat onze ramen best bijzondere maten hebben, en we daardoor afhankelijk zijn van maatwerk waren we bang enorm veel geld kwijt te zijn aan op maat gemaakte shutters. Uiteindelijk kwamen we uit bij de raambekleding van Veneta.com en ik ben nog elke dag blij met onze keuze en het resultaat. Wat we heel fijn vonden, was dat een adviseur van Veneta.com bij ons langskwam om te helpen kiezen, en alle kozijnen op te meten. De adviseur had staaltjes mee, waardoor we makkelijker een keuze konden maken. Zo twijfelden we vooraf nog tussen zwart en wit, maar door de staaltjes werd duidelijk dat zwart echt het beste stond bij de rest van onze inrichting. Daarna heeft de adviseur alles met een lasermeter opgemeten.

 

Resultaat

Inmiddels zijn onze zwarte shutters gemonteerd door Veneta.com en zijn we ontzettend content met onze chique raambekleding! Het staat strak, maar geeft ook veel sfeer en heeft van onze woonkamer echt een geheel gemaakt. Daarnaast heeft de raambekleding de akoestiek in de woonkamer enorm verbeterd, wat fijn is als je voortdurend tegen een puber moet gillen dat het tijd is om te komen ‘eeeeeeten.’

*Geen reclame,  maar gewoon een zeer tevreden klant.