Artikelen

Michiel en Julia zijn preppers: “Ik was altijd al dat jongetje dat een extra mars in zijn rugzakje stopte”.

Michiel en Julia zijn preppers

“Ik was altijd al dat jongetje dat een extra mars in zijn rugzakje stopte”.

Michiel (28): “Zolang ik me kan herinneren heb ik een fascinatie gehad voor geschiedenis. Als je de grote beschavingen die hebben bestaan onder de loep neemt, is er niet een die niet ten onder is gegaan aan oorlog, ziekte of een natuurramp. De Romeinen niet, de Maya’s niet, geen enkele. Dat heeft me aan het denken gezet: waarom zouden wij anders zijn? Het is echt niet zo dat we dagelijks in staat van paraatheid leven, maar wat is er mis met jezelf voorbereiden op dingen die heel waarschijnlijk ooit gaan gebeuren? Dat is geen doemdenkerij, maar een gegeven. Als je tenminste heel nuchter kijkt naar de geschiedenis”.

“Natuurlijk zijn er mensen die doorslaan. Ik heb psychologie gestudeerd, en zit soms echt met kromme tenen te kijken naar Doomsday Preppers. Het meest schrijnende voorbeeld was dat een stel hun kinderen alleen achterliet en een aanval hadden geënsceneerd. De kinderen wisten niet dat het nep was, en moesten zichzelf met vuurwapens verdedigen. Tegen de tijd dat de ouders terugkwamen stonden de kinderen onder schot. Dat is echt dé manier om je kinderen een trauma te bezorgen. Wij zijn echt niet gek. We hebben geen pistolen of ondergrondse bunkers.. we hebben waterfilters, een voorraad voedsel en brandstof. Is het raar om een extra radio en batterijen te hebben om in tijden van nood de nieuwsberichten te kunnen volgen?

“De economie, de financiële wereld en de politiek staan aan de vooravond van grote veranderingen. Je kunt daar angstig van worden, maar je kunt je er ook op voorbereiden”.

Julia: Voordat ik Michiel leerde kennen zat in een levensfase waarin ik veel uitging. Ik studeerde, had meerdere baantjes en een eigen paard. Ik hield veel ballen tegelijkertijd in de lucht. Na mijn studie besloot ik een jaar op reis  te gaan naar Fiji, Nieuw Zeeland,  Borneo en Australië. Daar leefde ik per dag. Ik realiseerde me dat ik de ratrace van thuis niet meer wilde, al wist ik niet hoe ik dat precies vorm moest geven. Na terugkomst leerde ik Michiel kennen; hij was ook in Australië geweest en er was meteen een klik. Samen wilden we ons leven anders vorm gaan geven. Destijds woonden we in de stad, maar we wilden meer in contact staan met de natuur, leven in het ritme van de seizoenen. Dat is het begin van zelfredzaamheid. Alleen  heette het toen nog geen preppen. Langzamerhand begonnen de puzzelstukjes op hun plaats te vallen. We verhuisden naar het platteland. En ja; nu zijn we ineens “preppers”. Michiel realiseerde zich altijd al dat er iets ergs kon gebeuren. De geschiedenis herhaalt zich, dus is het onwaarschijnlijk dat er NIET iets gebeurd. Toch zijn we ook levensgenieters, het is alleen zo dat de dingen die we leuk vinden precies passen in het straatje “preppen”. Voedsel inmaken, vuurtjes stoken, een moestuintje aanleggen… het kan allemaal in dezelfde trechter. Het is mensen eigen niet te willen kijken naar nare dingen.  Ook ik steek liever mijn kop in het zand, maar we hebben inmiddels de verantwoordelijkheid voor onze kinderen. We groeien toe naar een crisissituatie waarin we op onszelf zijn aangewezen. Verhuizen is een grote stap daarin geweest. Nu past het preppen veel beter in ons dagelijks leven.

Michiel: De meest reële dreiging op dit moment? Ik denk dat dat de hyperinflatie is. Geld is dan plotseling niets meer waard. Daarmee valt een van onze belangrijkste fundamenten weg. Een brood kan dan ineens tienduizend euro kosten.

Julia: Als zoiets gebeurt, als je kind honger heeft.. dan word je een tijger. Bedenk maar eens wat dat met ons laagje beschaving doet. Dan is het toch een kleine moeite om een voorraadje aan te leggen?

Michiel: Natuurlijk zijn er ook dingen die we onwaarschijnlijk vinden, zoals de hele hype over 2012 en de Maya-kalender. Ik ken persoonlijk echt niemand die daarin geloofde. Preppers zijn over het algemeen gewone mensen, als je er over nadenkt is het juist gek als je NIET prept. Neem de dijkdoorbraak in 1995, dat is een hele reële dreiging. Dat er mensen moeten evacueren, dat kan echt gebeuren. De overheid kan dan echt niet bij iedereen tegelijk zijn.Duizenden huishoudens zaten eind 2007 zonder stroom nadat een Apache-gevechtshelikopter tegen hoogspanningskabels vloog. Wij kunnen onszelf redden. We hebben een houtkachel, ruim voldoende kaarsen en een flinke voedselvoorraad. Wat doe jij als het midden winter is en zoiets overkomt je? Wat heel snel gebeurt is dat mensen boos worden op de overheid, maar wat nu als je niet kunt pinnen en je hebt geen cash? Of de deuren van de supermarkt gaan niet open omdat die elektrisch zijn? Dan heb je – heel snel – een groot probleem. We rekenen teveel op onze verzorgingsstaat. Zelfs de overheid heeft aangegeven dat we een noodpakket moeten aanleggen, heel Nederland heeft een flyer in de bus gekregen, maar dat is de meerderheid volledig ontgaan. Wat ik mensen aanraad om minimaal in huis te hebben? Voedsel, een waterfilter, dekens, kaarsen, een zaklamp, batterijen en lucifers.

“Er zullen mensen zijn die om ons lachen. We zullen aan ze denken als die in een halflege supermarkt moeten vechten voor een kratje bronwater,  terwijl wij slootwater drinken door onze lifestraw*”.

Julia: Onze manier van leven heeft ons niet weerhouden om kinderen te krijgen. Het leven gaat ook gewoon door. Kinderen horen daarbij, bij de hele cyclus. We vinden het leven leuk. Ja, ook als er iets zou gebeuren.

Het hebben van kinderen vraagt wel een andere insteek. Ze hebben meer behoeften en zijn veel kwetsbaarder. En ze groeien snel, dus hebben we warme kleren in grotere maten op voorraad. Als een supermarkt een aanbieding heeft van iets nuttigs zoals luiers, blikvoedsel of tandenborstels, sla ik meteen de hele voorraad in. Wat we allemaal hebben opgeslagen? Je kunt beter vragen wat niet.

“We zijn pas verhuisd en ja, toen heb ik wel wat dingen van tevoren overgebracht”.

Ik probeer te voorkomen dat vrienden of kennissen hun wenkbrauwen optrekken. Enorme zakken rijst van 20 kilo bijvoorbeeld, daar kijken de meesten van op. Rijst is perfect voedsel om op te overleven. Er is rijst gevonden uit de tijd van Egypte en die is nog steeds goed. Daarbij hoef je het alleen te wellen om het te kunnen eten. We hebben gewoon geen zin om steeds al die uitleg te geven. Het is geen geheim dat we preppen, maar mensen kijken er vaak toch vreemd tegenaan, we wijken af van de norm. Ik ben niet op een bekeringsmissie. We voelen prima aan wanneer iemand er niet voor open staat. Onze familie snapt het wel, mijn tante heeft nog bloembollen moeten eten ten tijde van de hongerwinter, dus zij en mijn moeder vinden het niet zo gek wat we doen. En onze kinderen leiden er niet onder. Ons jongste zoontje is pas anderhalf, maar de ander van 3,5 vind het hartstikke mooi om een vuurtje met papa en mama te stoken. Zo leren we hem spelenderwijs essentiële overlevingstactieken.

“Zeker voor jonge vrouwen is het belangrijk na te denken over het nut van een zaklantaarn en een cursus zelfverdediging.”

De overheid vindt dat je de eerste drie dagen voor jezelf moet kunnen zorgen. Een persoon heeft dagelijks minimaal drie liter water nodig, alleen al voor consumptie. Reken maar uit per gezin van vier personen. Dan is een waterfilter is wel handig. Dan kun je zelfs water halen uit de sloot of een regenplas. Onze beschaving kan als een kaartenhuis in elkaar storten. Nee, we vertellen niet aan de hele wereld wat we allemaal hebben en waar we wonen.. Stel dat er iets gebeurt, dan kunnen we niet voor het hele dorp zorgen. Stel je voor dat jouw kind honger heeft en jij weet waar we wonen? Dan kom je het toch halen. Samen ben je sterker, maar met sommige mensen kun je niet vooruit komen. Of ze willen je misschien zelfs wat aan doen, als de nood echt aan de man komt. Toen de marathon in New York werd afgelast was het binnen de kortste keren een enorme chaos. Al die agressie… tot aan politieagenten aan toe die winkels plunderen. Binnen drie dagen is het laagje fatsoen eraf”.

KADER

Een Prepper is iemand die zich voorbereid op een ramp op financieel, politiek of ecologisch gebied. Preppers streven een zo groot mogelijke zelfvoorzienendheid na – met voedselvoorraden, ruilmiddelen, gereedschappen en (medische) hulpmiddelen – om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de staat of gevestigde orde als een crisis zich voordoet.

Bron: www.preppers.com

Doomsday preppers op National Geographic

Nu het dagelijkse nieuws gedomineerd  wordt door (economische) instabiliteit en andere doemscenario’s  is een groep mensen ervan overtuigd dat er een einde zal komen aan onze beschaving zoals wij die kennen.. Deze mannen en vrouwen zijn ervan overtuigd dat er binnenkort een dramatische tijd aanbreekt, een tijdperk waarin de supermarkten leeg zijn, het water schaars en de elektriciteit uitgevallen. In de serie Doomsday Preppers wordt het leven gevolgd van doodgewone mensen, die zich voorbereiden op het einde van de wereld.

Preppersterminologie

WTSHTF = When The Shit Hits The Fan: wordt gebruikt om de tot nu toe nog hypothetische apocalyptische chaos-situatie aan te duiden.
BOL = Bug out Location: vluchtlocatie. Dit is de locatie waar je naar toe gaat als het in je thuis situatie (BIL) niet meer veilig is.
BOB = Bug Out Bag : draagbare uitrusting die alle zaken bevat die nodig zijn om 72 uur te overleven T
TEOTWAWKI = The End Of The World As We Know It

 

*waterfilter

De namen Michiel en Julia zijn gefingeerd. Dit verhaal verscheen eerder in ‘Grazia’.