Artikelen

Interview met een incel: ‘Vrouwen zijn een middel om seks te hebben’

‘Het begin van mijn ommezwaai was toen mijn broer me zei dat ik een vel papier moest pakken, en daarop twee kolommen moest maken. ‘Alle dingen die ik wil in een partner’ was de titel van de eerste. Ik hoefde er niet eens over na te denken en begon te schrijven: ‘Sexy, slim, succesvol, grappig, lief, sportief.’

Vervolgens schreef mijn broer boven de tweede kolom:  ‘Dingen die zo’n vrouw aan mij aantrekkelijk zou vinden.’ Ik kon niets bedenken.

Dat blanco vel papier benadrukte alles wat er mis ging in mijn leven, en tussen mij en vrouwen. Ik had nooit ook maar enige inspanning gedaan om een aantrekkelijk persoon te zijn. Ik vond dat de wrokkige, chagrijnige manier waarop ik me gedroeg maar genoeg moest zijn om een ander aan te trekken. Uiteindelijk zou ik dan vanzelf wel bijtrekken, zodra ik maar kreeg wat ik voor mijn eigen gevoel ‘verdiende’.

Deze oefening was een echte eye opener. Vanaf dat moment begon ik aan mezelf te werken. Ik ging meer bewegen in plaats van mijn frustratie met junkfood weg te eten achter de computer, en ik pakte een studie op. Het is nu ruim anderhalf jaar later. Naast me zit inmiddels een prachtige vrouw die ik mijn vriendin mag noemen.

‘Incel’ is een afkorting voor ‘onvrijwillig celibatair.’ Online fora op websites zoals Reddit of 4chan zitten vol met mannen die geloven dat het hebben van seks hen door vrouwen opzettelijk en ten onrechte wordt ontzegd. Zoals elke subcultuur kent de incel gemeenschap een eigen taal met termen als ‘Normie’: iemand die niet tot de ‘incel’-gemeenschap hoort. Een ‘Chad’ is het Alfa mannetje: een goed uitziende gast die zonder moeite vrouwen en dus seks krijgt. ‘Stacy’s’ zijn mooie vrouwen die je niet zien staan. Maar het belangrijkste is het ‘blue pill’ en ‘red pill’ concept. Dit idee komt uit de film The Matrix, waarbij je – als je de rode pil neemt – de waarheid ziet. In de incel gemeenschap is die waarheid dat vrouwen teveel macht hebben en dat mannen ‘zoals wij’ worden onderdrukt.

Vrouwen worden uitsluitend gezien als middel om seks mee te kunnen hebben, en aantrekkelijke mannen worden gehaat en geminacht omdat seks voor hen wel een haalbare kaart is. Incel is geen nieuw fenomeen en vrouwenhaat al helemaal niet, maar de manier waarop incels hun ideologie organiseren en verspreiden – via internet – is wel heel kenmerkend voor de huidige tijd.

Ik kwam eigenlijk per toeval op Reddit terecht, precies op een moment dat ik me op sociaal gebied geïsoleerd voelde. En dan vooral als het ging om vrouwen. Ik wist gewoon niet hoe ik met ze om moest gaan en had het idee dat ze me uitlachten als ik het wel probeerde. Ik liep voortdurend blauwtjes en in plaats van naar mezelf te kijken waar het aan zou kunnen liggen, begon ik hen de schuld te geven. In die periode begon ik sites van zogenoemde pick up artists te bezoeken die je leren dat het een soort spel is  om vrouwen te versieren. Op die sites raakte ik online aan de praat met wat gelijkgestemden.

Het voelde goed om andere mensen te ontmoeten die dezelfde problemen hadden. We hadden het erover dat mannen steeds meer worden onderdrukt en de macht en controle terug moesten krijgen. Het was alsof onze gevoelens en behoeften niet belangrijk waren. Dat je vervolgens door vrouwen wordt genegeerd, sterkt dat gevoel alleen maar. Maar de frustratie richtte zich niet alleen op vrouwen, maar ook door mannen die het wel mee zit, qua uiterlijk of baan. Mannen die wel seks krijgen.

Ik was niet zo extreem toen ik begon. Er werd veel gesproken over seks en dat vrouwen je dat eigenlijk verschuldigd waren om te geven. Er was verkapte en minder verkapte vrouwenhaat, maar helaas was dat juist wat me aantrok. Ik voelde me totaal onbeholpen wat vrouwen betreft en was jaloers op mannen die ogenschijnlijk wel wisten wat ze deden en daarvoor ‘beloond’ werden met aandacht van vrouwen en met seks.

Ik had het gevoel dat ik net zo goed recht had op wat zij ontvingen.

Mijn wereldbeeld bestond eruit dat als ik aardig was voor een vrouw, zij me in ruil daarvoor iets verschuldigd was in ruil daarvoor.  In het algemeen, als je iets voor iemand deed, waren ze je iets verschuldigd. Er waren zelfs jongens die dachten dat het openhouden van de deur betekende dat een vrouw je met een  pijpbeurt moest belonen. Ondertussen groeide er steeds meer woede. Mannen die respectloos met vrouwen omgingen of zelfs echte klootzakken waren, kregen wel seks, puur omdat ze er goed uitzien. Zij kregen dus eigenlijk datgene wat rechtmatig van ons was.

Er is veel zelfhaat in de incel community, maar er is ook veel arrogantie. Ze geloven oprecht dat ze elke vrouw waardig zijn. Veel van de users zijn echt net zestienjarigen qua mentaliteit en in hun opvattingen over seks, zelfs als ze irl jaren ouder zijn. Ik heb zelfs met veertigers gesproken die nog steeds tot de incel groep horen. Ze snappen het gewoon niet. Het zijn mensen die hun hele bestaan ​​hoofdzakelijk in hun eigen hoofd doorbrengen met niets anders dan hun paranoia om ze gezelschap te houden

De meeste van deze mannen willen eigenlijk het allerliefst deel uitmaken van datgene waar ze zo minachtend over spreken. Een relatie hebben. Al weet ik zeker dat de meerderheid dat nooit zouden toegeven, omdat ze bang zijn uitgekotst te worden door de incel gemeenschap. De meesten hebben geen vrienden daarbuiten en zien vrouwen als niets meer dan seks dispensers.  Hoe kun je iemand die is meegezogen in een draaikolk van online vrouwenhaat zover krijgen om daar zomaar uit te stappen?

Online is je persoonlijkheid vaak uitgesprokener dan irl, maar omdat ik zoveel tijd online doorbracht nam ik mijn extreme denkbeelden steeds vaker ook offline mee. Voor mij werd het steeds meer genormaliseerd. Gelukkig heb ik dus mijn broer, die het allemaal nogal verontrustend vond. Met hem heb ik altijd een goede band gehad. Door veel met hem te praten begon ik te denken: wil ik al mijn tijd aan haat besteden? Ik realiseerde me dat het leven dat zo gevuld was met gif niet was wat ik wilde. Ik voelde me ellendig en ik begon in te zien dat fijne dingen niet zomaar gebeuren, maar dat je ze zelf moet nastreven. Door de incel gemeenschap voelde ik me niet beter, sterker nog: mijn zelfhaat werd alleen maar groter. Het grootste probleem is dat de community niets doet om je probleem op te lossen, het bevestigt je alleen maar in de frustraties die je al hebt. En vanaf daar is het alleen maar een neerwaartse spiraal. Wanneer je gelooft dat seks een soort geboorterecht is, is dat een teken van vrouwenhaat en emotionele onvolwassenheid

Toen ik een incel was, ging ik nooit uit naar een bar of een club. ik kende dat leven niet. Dus toen ik online ging, was het heel gemakkelijk om te geloven wat je leest over bars, clubs, vrouwen, Chads en Stacy’s en al die dingen. De eerste keer dat ik naar een kroeg ging zag ik een man die er slechter uitzag dan ik met een stel meisjes om zich heen. Blijkbaar was hij enorm grappig, want ik hoorde ze om de paar seconden hard lachen.  Op dat moment deed dat echt iets met het beeld van de wereld dat ik via de incel gemeenschap had gekregen. Dit was iets dat in hun ogen totaal onmogelijk zou zijn. Maar ik stond er nog geen meter vandaan en zag het toch echt gebeuren.

Natuurlijk is een zo’n ervaring nog geen representatieve weergave van de werkelijkheid  maar het opende mijn ogen voor meer ‘bewijsmateriaal’ uit de echte wereld, dat niet overeenkwam met het incel wereldbeeld. Ik begon mannen met alle maten, vormen, lengte en leeftijden te zien die wel een vriendin hadden. Dat het idee dat vrouwen geen korte mannen zullen daten, of mannen met de verkeerde vorm wenkbrauwen, of mannen met te dunne polsen – en ja, dit zijn echte incel overtuigingen- onzin is. Ik leerde dat alles kon gebeuren. Letterlijk alles, want ik leerde een meisje kennen. Een meisje dat mij leuk vond, en zelfs verliefd op me werd.

Het is een bizar gevoel om wanneer je je hele leven lelijk hebt gevoeld en hebt gedacht dat je nooit een intieme relatie zou kunnen krijgen, er plotseling een te hebben. Na me 24 jaar hopeloos en alleen te hebben gevoeld, ben ik nu een ander mens. Een die niet langer zit te klagen en haten op internet, maar die zijn leven in eigen hand neemt. Voor mij was dat de echte rode pil.’

Update 27092020

Incels

‘Incels’ staat voor ‘involuntary celibates’ (onvrijwillig celibatair, oftewel ‘zonder seks’) en is een internationale beweging van mannen die inmiddels al twee terroristen heeft voortgebracht. Zo heeft Elliot Rodger in 2014 een massale moordpartij gepleegd in Californië, volgens een door hem achtergelaten videoboodschap omdat hij nog maagd was op zijn 22e. De Canadese Alek Minassian reed vorige week tien mensen dood in Toronto, met hetzelfde motief: vrouwenhaat. Voor zijn daad schreef hij op Facebook dat de ‘Incel Rebellie‘ begonnen is.

Incels zien mooie vrouwen als kille wezens die hen niet genoeg of überhaupt geen aandacht geven. Sommigen dromen over een massale opstand waarbij de incels seks door middel van geweld afdwingen, anderen fantaseren over massale schietpartijen bij wijze van  vergelding en verheerlijken de acties van incel ‘helden’ Rodger en Minassian.

Het meest bekende forum waarop de beweging actief is telt ruim vijfduizend leden die bij elkaar meer dan een half miljoen berichten plaatsten. De gefrustreerde mannen vinden steun bij elkaar en bespreken theorieën over wat vrouwen aantrekkelijk vinden en wat niet.

Ook zes Nederlandse mannen hebben er een aparte pagina aangemaakt waarop ze in het Nederlands van gedachten wisselen. Een van de Nederlanders zei dat hij ‘helemaal E.R. wil gaan en elk normaal mens om me heen wil uitmoorden’. ‘E.R. gaan’ verwijst naar Elliot Rodger. ‘Stacy’s’ (de incel term om een aantrekkelijke vrouw aan te duiden) wil hij zo lang mogelijk in leven houden om ze fysiek en geestelijk te martelen. Knus.

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid beaamt dat sympathie voor de incel-beweging ook in het Nederlands op internet verschijnt. Maar er is volgens hem geen dreiging vanuit een organisatie die gemotiveerd wordt door onvrijwillig celibatair zijn. ‘Dat sluit niet uit dat personen wel tot zulke activiteiten kunnen overgaan. Dan is de aanpak van toepassing die we in Nederland kennen voor dreiging vanuit eenlingen.’

Bron: Trouw

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -