De pandemie heeft een behoorlijke invloed op onze alcoholconsumptie, maar of je nu kamp ‘rosé all day’ of kamp ‘spa snob’ (spa met ijs en citroen) bent bent, wij hebben de oplossing en hips…pardon, tips voor al je drank-dilemma’s.
drank dilemma 1
Sophie (37): ‘Ik ben nogal angstig aangelegd en word altijd relaxed van een wijntje of twee, drie, maar de ochtend na een avondje drinken, ben ik helemáál emotioneel incontinent.’
Omdat onze prefrontale cortex (het deel van ons brein dat verantwoordelijk is voor het nemen van doordachte beslissingen) wordt onderdrukt door alcohol, krijgt het kinderlijke, speelse gedeelte van ons karakter meer ruimte. Helaas zonder het ouderlijke toezicht dat het nodig heeft. De volgende dag – als onze prefrontale cortex weer is ‘ontwaakt’ – beginnen er herinneringen terug te komen aan de dag ervoor, maar vaak in een soort overdreven versie*.
Ook komt er door drank het zogenaamde gelukshormoon dopamine vrij, waardoor we nog meer gaan drinken, wat vervolgens weer leidt tot verwarring en onhandigheid: een beproefd recept om angst en stress aan te jagen. Doorbreek dit patroon door een drink-pauze in te lassen. Een vlakke lijn mag dan saai zijn, maar soms ook een stuk prettiger dan een voortdurende emotionele achtbaan.
Drank dilemma 2
Wanneer je de lockdown als de uitgelezen kans ziet om elke werkdag symbolisch af te sluiten met een Gin Tonic houdt jezelf dan in de gaten. Desnoods door het bijhouden van een ‘drank-dagboek’. Ben je geneigd om steeds eerder op de middag uit te klokken met een alcoholische versnapering? Begint je drinkgedrag je werk, slaap of relatie te beïnvloeden? Dan is het tijd om de grip op je alcoholgebruik terug te krijgen. Tenslotte zit geen kind te wachten op een lallende moeder die de tafel van negen voor de vierde keer opnieuw probeert op te dreunen, of een Can-Can dansende werkneemster in de ZOOM meeting. Natuurlijk is het verleidelijk om naar de fles te grijpen als we ons eenzaam, overweldigd, verveeld of bezorgd voelen,maar stel – juist dan – regels in. En houd je er ook aan. Drink bijvoorbeeld niet voor de zeven in de klok zit (zeven over twee telt niet), drink alleen bij de maaltijd en wissel af met water of frisdrank. Afleiding werkt ook goed: neem een bad (met zo’n keihard opdrogend gezichtsmasker zodat je niet kunt drinken zonder dat je snuit in duizend stukjes brokkelt) of haal een frisse neus. En focus er daarna vooral op hoe goed je je voelt na deze ‘nuchtere’ bezigheden…
Drank dilemma 3
Martine (39) : ‘Ik deed mee met ‘Dry January’ en het lukte zelfs om het verder uit te bouwen tot op heden, maar laatst, toen het zonnetje ineens zo lekker scheen, dacht ik: ik lust nu toch wel weer een glaasje rosé. Of twee. Hoe bouw ik verantwoord op?’
Dry January kan de perfecte kickstart zijn om je relatie met alcohol te veranderen. Neem je bijvoorbeeld voor om alleen in het weekend te drinken, of niet (meer) te drinken als je alleen bent. (Vooruit, de ZOOM vrijmibo telt ook als gezelschap). Je kunt ook een no-go lijstje maken door bijvoorbeeld te besluiten niet langer die Châteauneuf-Du Pape te drinken die weliswaar heerlijk is, maar waar je altijd zo’n kwade dronk van krijgt. En bedenk dat de voordelen van minder alcohol enorm zijn. Voor je huid, bijvoorbeeld. De Rose Gin met toegevoegd collageen negeren we gewoon. Tenminste, zolang we niet mogen vliegen. Hij is in Nederland namelijk nog niet verkrijgbaar..