Artikelen

Je zult maar een orgasme in je voeten hebben

Zo’n vijf à zes keer per dag kreeg ze een spontaan orgasme. In haar voet. De orgasmes begonnen ongeveer anderhalf jaar nadat ze uit een coma ontwaakt was. Toen ze wakker werd, had ze een tintelend en brandend gevoel in haar linkervoet, waarschijnlijk het gevolg van schade aan huidzenuwen.

Hoogleraar in de Sexuele Psychofarmacologie en neuropsychiater Prof. Dr. Marcel Waldinger kreeg de vrouw in zijn praktijk toen reguliere neurologen met de handen in het haar zaten:

‘Mevrouw A. is naar mij doorverwezen door haar eigen, vaste neuroloog. Hij kwam er namelijk maar niet uit waar haar klachten door werden veroorzaakt.

‘A.’ had drieënhalf jaar eerder enkele weken op de intensive care gelegen door complicaties na een galblaasoperatie, waarvan een aantal dagen in coma. Toen ze uiteindelijk wakker werd, voelde ze al snel tintelende en brandende gevoelens in haar linkervoet. Ze bleef hier last van houden, en dat was niet het enige… Plotsklaps kreeg ze ‘orgasme aanvallen’ in haar linkervoet, vaak wel vijf of zes keer op een dag!

Ze vond dat niet alleen vervelend, maar schaamde zich er ook ontzettend voor. Vooral omdat ze er geen enkele invloed op had wanneer de orgasmes zich aandienden. Tot overmaat van ramp kon ze de spontane hoogtepunten met geen mogelijkheid onderdrukken. Het onhandige was dat het kon zomaar gebeuren. Of ze nu ergens in een winkel kleding aan het passen was, op straat liep, of in de rij voor een pinautomaat stond; ze kon ieder willekeurig moment van de dag overvallen worden door een hevig orgasme dat nauwelijks te verbergen was. De prikkelende sensatie ging van haar voet omhoog, via haar been naar haar vagina. Het opmerkelijke was dat ze dit orgasme alleen voelde aan de linkerkant van haar lichaam.

Mijn  beroepsmatige interesse was gewekt. Ik houd me over het algemeen bezig met dingen als vroegtijdige zaadlozingen en andere stoornissen die met de zaadlozing te maken hebben. Van zoiets als dit had ik nog nooit gehoord, laat staan van dichtbij meegemaakt.

Wat ik wel wist is dat bepaalde drukpunten in de voet in relatie staan met de geslachtsorganen, en dat die dus ook gestimuleerd kunnen worden, bijvoorbeeld door oosterse drukpuntmassage. Ook had ik al eens eerder onderzoek gedaan naar niet-gewenste gevoelens aan de geslachtsorganen en had ik daarbij ontdekt dat die vaak samengaan met een rusteloos gevoel van de benen. Het ‘restless genital syndromen’ noem ik dat, verwant aan het restless leg syndrome.

In het geval van Mevrouw ‘A.’ leek dat echter niet de verklaring. Zij was zelf bang dat ik dacht dat haar klacht psychisch was. Gelukkig kon ik haar geruststellen. Ze werd niet gek, ik was ervan overtuigd dat haar probleem een fysieke oorzaak had. Daarom ben ik haar gaan onderzoeken om vast te stellen waar haar klachten precies door werden veroorzaakt.

‘A’ kon op de centimeter nauwkeurig de plek in haar voet aanwijzen waar haar orgasme begon. Na stimulatie met een TENS apparaatje – een apparaat dat elektrische prikkels geeft – kreeg ze direct een hevig orgasme in haar voet.  De keren daarop kon ik deze reactie zelfs uitlokken door simpele stimulatie met mijn duim. Toen ik hetzelfde probeerde met haar rechtervoet, gebeurde er niets.

Wanneer ‘A.’ sex had met haar man, kwam ze tot een ‘gewoon’  hoogtepunt, maar daarna trok het gevoel direct omlaag naar haar linkervoet, de omgekeerde route dus. Haar man vond het vreemd. Hij had er al eerder op aangedrongen dat ze zich zou laten onderzoeken. Op een MRI scan, waarmee je een lichaam – in dit geval been en voet – in stukjes kunt bekijken was niets afwijkends te zien. Daarom besloot ik over te gaan tot een EMG meting, een onderzoek waarmee spier- en zenuwactiviteit kan worden gemeten. Toen ik de resultaten daarvan vergeleek met de rechtervoet zag ik dat aan de linkerkant lichte beschadigingen zaten.

Waldinger

Mijn theorie is dat – toen ‘A.’  in coma lag – een zenuw die van haar ruggenmerg naar haar voet loopt bekneld heeft gezeten, waardoor deze beschadigd is geraakt. De zenuw die naar de voet gaat, komt uit het ruggenmerg, op hetzelfde niveau als de zenuw uit de vagina. Toen de zenuwen van de voet zich begonnen te herstellen begonnen die weer informatie naar de hersenen te sturen, maar die waren er ondertussen aan gewend dat alle informatie uit de zenuwen van de vagina kwam. De hersenen waren dus in de war: alle prikkels vanuit de voet werden vertaalt als prikkels uit de vagina. Vandaar de orgasmes.

Nadat ik dit had vastgesteld, hebben mijn team van medisch specialisten en ik de klachten binnen een kwartier kunnen verhelpen door middel van een kleine ingreep: Met een naald maakten we de zenuw in het ruggenmerg die verantwoordelijk was voor de verwarring in de hersenen gevoelloos. Onmiddellijk na de ingreep was mevrouw ‘A.’ van haar voet-orgasmes af. Inmiddels is ze al maanden klachtenvrij, en ontzettend dankbaar en opgelucht dat ze niet als psychiatrisch patiënt is bestempeld. Mochten de klachten terugkeren, dan kunnen we de procedure nogmaals uitvoeren. Het belangrijkste is, is dat ze nu weet dat ze volkomen normaal is. Ik vind het zelf ook heel belangrijk om aan iedereen duidelijk te maken dat dit een neurologische aandoening is, en dat veel meer mensen sexuele klachten kunnen hebben die in relatie staan met hun voeten. Laat die mensen mij dan vooral mailen. Ze hoeven zich nergens voor te schamen.’

Image by tookapic from Pixabay